Wat Bhagwan en veel hedendaagse 'goeroes' met elkaar gemeen hebben

Heb jij Wild, wild country al gezien op Netflix? Nee? Gauw doen dan! Deze spannende docuserie gaat over de opkomst en ondergang van de Indiase goeroe Bhagwan.

Ik heb er met een mengeling van fascinatie en afschuw naar gekeken. Aan de ene kant dacht ik, een beetje geërgerd: waarom loopt iedereen in vredesnaam achter zo’n mafketel in een oranje jurk aan?

Maar aan de andere kant kon ik me juist heel goed voorstellen dat mensen achter hem aan liepen (of eigenlijk moet ik zeggen ‘lopen’; Bhagwan heeft nog steeds volgelingen).

Eigenlijk deed Bhagwan niets anders dan wat je veel online ondernemers tegenwoordig ziet doen. En waarschijnlijk volg jij ook pagina’s van ondernemers die een succesvol bedrijf hebben opgebouwd, in de hoop dat je iets van hen kunt leren.

Misschien heb je al eens een duur online programma aangeschaft, nadat je was bezweken voor de belofte dat je het Geheim van Succesvolle Ondernemers zou ontdekken, zodat je ook tonnen per jaar zou gaan verdienen.

Ook ik liep lange tijd achter ‘digitale goeroes’ aan.

Tot ik me op een gegeven moment realiseerde dat ik bezig bleef. Er is geen geheim. Er zijn gewoon heel veel ondernemers die succesvol zijn geworden met wat voor hén werkt en nu doen alsof hun manier de enige manier is waarop anderen ook succesvol kunnen worden.

En dat werkt. Net zoals veel mensen gevoelig waren voor de belofte van een Indiase goeroe, zijn veel ondernemers gevoelig voor de belofte van andere succesvolle ondernemers. ‘Als het voor haar heeft gewerkt, zal het voor mij vast ook werken.’

Maar als je je bedenkt dat er tig van die goeroes zijn, realiseer je je ook dat er geen manier is die voor iedereen werkt en dat die stroom aan tegenstrijdige boodschappen alleen maar onrust creëert in je hoofd.

Ik ben er dus mee gestopt. Ik heb me voor bijna alle nieuwsbrieven uitgeschreven, het overgrote deel van de Facebookpagina’s ontvolgd en mijn instellingen voor Facebookadvertenties aangepast, zodat ik minder advertenties te zien krijg. Wat een rust!

Nu volg ik alleen nog ‘goeroes’ die ik zelf heb uitgekozen, in plaats van degene die me opgedrongen worden via Facebook en consorten.

Het is tijd om mijn eigen waarheid te ontdekken.

Renske HolwerdaComment